Love Been Taken
Disclaimer



Hi ! I am Siti Nur Ain Najiha and Im 14 y/o. Im proud to be a lebestians ;)
-I love to make a new friend-

Story Owner Linkies
Scream Here

Put your chatbox code Buat omey-omey ok


Credits
Template by Nik Sheera
Cute header by Aliah
Blog owner: JihaNajiha
Best view: Google Chrome
Setiap keluhan kita dijawab oleh Allah
Wednesday, 23 January 2013 | 22:03 | 0 comments
Assalamualaikum , baru sebentar tadi pergi baca wordpress hamba hamba Allah . Then tetiba terdetik nak bukak wordpress kak dyna punya. Actually rindu kak dyna sebab tulah bukak wordpress nak baca . Wordpress kak dyna agak hebat lah dengan post post nya . Tertarik hati saya *senyum sampai telinga* . Saya dapat artikel ni dari wordpress kak dyna la . Rasa nak share je  yang saya dapat . Sebagai umat Islam saya cuba untuk menyebarkan sebanyak sedikit tentang hebatnya Islam . Saya tengah mencuba :') Benarlah Al-Quran mukjizat sepanjang zaman dan surat cinta kepada kita dari Allah :D *kak dyna said* kak dyna, izinkan sy share sedikit :')

Kita selalu bertanya dan Quran menjawab :')

Kita bertanya: Kenapa aku diuji?
Quran menjawab , “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ,” Kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.” Surah al-Ankabut , ayat 2-3.

Kita bertanya : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Quran menjawab ,” Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” [Surah al-Baqarah , ayat 216.]

Kita bertanya : Kenapa ujian seberat ini?
Quran menjawab ,” Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” [Surah al-Baqarah, ayat 286.]

Kita bertanya : Kenapa kita rasa frustasi?
Quran menjawab ,” Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman. “ [Surah Ali Imran , ayat 139.]

Kita bertanya : Bagaimana harus aku menghadapinya?
Quran menjawab ,” Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang , dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” [Surah al-Baqarah ayat 45.]

Kita bertanya : Kepada siapa aku berharap?
Quran menjawab,” Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal .” [Surah at-Taubah, ayat 129.]

Kita bertanya : Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?
Quran menjawab ,” Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” [Surah at-Taubah , ayat 111.]

Kita berkata : Aku tak tahan!
Quran menjawab ,”….dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” [Surah Yusuf , ayat 12.]



Kita berkata: Sampai bila aku akan merana begini
Quran menjawab,” Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. “ [Surah al-Insyirah, ayat 5-6.


Old things | New things